Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

Az álmatlanság, a lefekvés előtti félelmek, az éjszakai rémálmok és az ágybavizelés a gyerekek gyakori alvási problémái. Mutatjuk, hogy milyen tippek segíthetnek, hogy a gyermek nyugodtan aludjon, és ne küzdjön ezekkel az éjszakai gondokkal!
Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

Az alvási problémák nagyon gyakoriak a gyerekek körében. Ezek a problémák mind megzavarhatják a gyermek természetes alvási szokásait. De van megoldás, hiszen sok gyerekkori alvási probléma szorosan kapcsolódik a nappali viselkedéshez és a lefekvési szokásokhoz, amelyek megváltoztatásán a gyerekünkkel közösen is dolgozhatunk.

Ahhoz, hogy a gyerekek napközben a legjobb teljesítményt nyújtsák, általában több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek. Az alvás vagy annak hiánya, befolyásolja a gyermek viselkedését és lelkiállapotát. Ha a gyermek gyakran felébred éjszaka, vagy nehezen tud elaludni, azt is jelentheti, hogy álmatlansággal küzd, ami egyre nagyobb alvási probléma a gyerekek körében.

Sok gyerek számára az elalvás vagy az elalvás nehézségei a nappali szokásokból, avagy abból fakadnak, hogy hogyan töltik az idejüket közvetlenül lefekvés előtt. Ha például túl sok cukrot, cukros ételt esznek napközben, vagy közvetlenül lefekvés előtt tévét néznek, az elég lehet ahhoz, hogy megzavarja a gyermek alvását.

Más okai is lehetnek, ami miatt a gyermek, alvási nehézséggel küzd. A gyerekek is lehetnek stresszesek, amelyet gyakran az iskolai, vagy az otthoni problémák váltanak ki. De az is lehet, hogy nehezen tud lépést tartani az órán, vagy problémái vannak a barátaival, vagy zaklatják őt az iskolában, óvodában. Sok üdítőital és energiaital is tartalmaz koffeint, ami szintén oka lehet az éjszakai álmatlanságnak.

Az életmódbeli szokások kialakítása, annak megváltoztatása, segíthet abban, hogy nyugodt éjszakát biztosítsunk gyermekünk számára. Nagyon lényeges, hogy a gyermekünk csakis alvásra használja az ágyát. Győződjünk meg arról, hogy elég kényelmes a hálószobája. Hogy nincs az ágya túlterhelve játékokkal, mivel éjszaka ez is zavarhatja a gyermeket.

Próbáljuk meg ugyanazt az alvási ütemtervet tartani hét közben és hétvégén is. Tegyünk arról, hogy a gyerek ne feküdjön le éhesen, vagy túlságosan jóllakottan. Ösztönözzük az aktív életmódot, a rendszeres testmozgás ugyanis megakadályozza az éjszaki nyugtalanságot. Korlátozzuk az elektronikai eszközök használatát közvetlenül lefekvés előtt, mivel az ezek által kibocsátott kék fény megzavarhatja a test alvási és ébrenléti ciklusát és ez megnehezíti az elalvást.

Kapcsolódó cikkek

A magány felér napi 15 szál cigarettával

A magány legalább olyan káros, mint napi 15 szál cigaretta

Noreena Hertz a globalizáció elleni harc arca. A brit közgazdász most a közösségi médiát vette górcső alá.

Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

A gyerekek is küzdhetnek álmatlansággal, alvási problémákkal.

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

A gyerek csontjainak egészsége nagyon fontos, az inaktivitás negatív hatással van a csontok egészségre.