A játéknak ereje van

A játék során a gyerekek megismerik a körülöttük lévő világot, önmagukat és a társaikat is. Ez szerves részét képezi az egészséges fejlődésnek és éppen úgy hozzátartozik az életükhöz, mint a jól bevált napi rutinok. Mutatjuk is, hogy mit is jelent a gyerekek számára a játék!
A játéknak ereje van

Játék közben a gyerekek a képzelőerejüket használják. Kitalált játékokat alkotnak, vagy elmerülnek a saját képzeletük alkotta világban. A gyerekek különböző megoldásokat alkalmaznak a játék során, miközben az önbizalmuk növekszik. A szimbolikus játék például fontos része az egészséges fejlődésnek, javítja a kreativitásukat, ami elősegíti, hogy felnőttkorukban sikeresek legyenek.

A játék az egészséges agyfejlődéshez is elengedhetetlen. A strukturálatlan játék például olyan játék, amikor is a gyerekek saját maguk irányítják a játékot. Ez a típusú játék elősegíti a gyermeki agy fejlődését. Erősíti és növeli az agy idegi kapcsolatait. Ezek olyan utak az agyban, amelyeket gondolkodásra használunk.

A gyerekeknek sok-sok játékidőre van szükségük. A gyakori és mindennapos játék ugyanis csökkenti a szorongást, oldja a stresszt és csökkenti az ingerlékenységet. Ezen kívül boldogságot is okoz. A játékon keresztül a gyerekek azt is megtanulják, hogyan igazodjanak el a világban. Ez segít nekik megérteni a világot és feldolgozni a világban történt dolgokat. Megtanulják, hogyan dolgozzanak csoportban, a konfliktusokat megoldani és magukért hogyan álljanak ki.

A gyerekek, játék és interakciók révén fejlesztik a nyelvi és írástudási készségeiket, illetve a játékon keresztül fejlődik a kommunikációs készségük is. A gyerekek számára az iskolába lépést követően is fontos marad a játék, hiszen ezzel fokozódik a kíváncsiságuk. Márpedig a tanuláshoz egy nagy adag kíváncsiságra is szükség van.

A gyerekeknek szoros napirendjük van. A napi tevékenységekbe nem sok beleszólásuk van, azonban a játék világában ők határozzák meg a szabályokat és voltaképpen ők irányítanak. Magányos játékra is szüksége van a gyerekeknek, hiszen ilyenkor a saját kis kreativitásukra és ötleteikre van szükség. Ezzel pedig folyamatosan stimulálják az agyukat.

A játék a fizikai egészséget és erőnlétet is biztosítja, hiszen javítja a motoros készségeket, az egyensúlyt, a reflexeket. Mindemellett javítja a csontsűrűséget, segít az erős izmok építésében, növeli a szív - és érrendszeri funkciókat. A szabadtéri játék is fontos a gyerekek számára, hiszen ez fokozza a mentális egészséget.

Kapcsolódó cikkek

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Minden gyermek átesik a szeparációs szorongáson.

Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

A gyerekek is küzdhetnek álmatlansággal, alvási problémákkal.

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

A szülő egyik kulcsfeladata, hogy pozitív élményeket teremtsen a gyermek számára.