Miért olvassunk rendszeresen a babánknak?

Azt gondolhatnánk, hogy a babánk nem élvezi a közös olvasást, pedig ez egyáltalán nincs így. A babának való felolvasás egy olyan csodálatos közös tevékenység, ami rendkívül jót tesz a baba agyi fejlődésének.
Miért olvassunk rendszeresen a babánknak?

Már a baba születésétől kezdve el kezdhetünk olvasni a babánknak. Ugyanis az olvasás és a történetmesélés segít a babának megismerni a hangokat, a szavakat és magát a nyelvet is. Mindenképpen lassan olvassunk a csecsemőnknek, mutassunk rá a képekre és a szavakra.

A történetek megosztása, a beszélgetés és az éneklés sok szempontból segíti a baba fejlődését. Ha ezeket a tevékenységeket minden egyes nap elvégezzük, akkor ez segít a babának megismerkedni a hangokkal, a szavakkal és a nyelvvel, illetve a könyvek értékével és azok okozta örömökkel. A mese olvasása serkenti a baba fantáziáját is és segít neki megismerni a körülötte lévő világot. Ez egy nagyszerű alkalom arra is, hogy kötődjünk a babánkhoz.

Ha hangosan olvasunk a babának, ez megtanítja őt kommunikálni. A rendszeres olvasás fejleszti a gyermek memóriáját és szókincskészletét. Illetve információkat nyújt a csecsemőknek a körülöttük lévő világról.

Azok a gyerekek, akiknek a szülei folyamatosan beszélnek velük és felolvasnak nekik, gyakran több szót tudnak 2 éves korukra, mint azok a gyerekek, akiknek nem olvastak. Azok a gyerekek, akiknek a korai években olvasnak, nagyobb valószínűséggel tanulnak meg a megfelelő időben olvasni.

A babánknak sokféleképpen segíthetünk a könyvekből történő tanulásban. Olvassunk lassan és töltsünk el több időt az egyes oldalakon, miután elolvastuk a mondatokat. Ez lehetővé teszi, hogy a baba a képek és a szavak alakjára összpontosítson.

Lapozzunk a babával együtt, így megtanulja a baba, hogyan is kell használni a könyvet. Mutassuk meg és nevezzük meg az ismerős és új dolgokat, amelyeket a baba lát az oldalon. Minél több szót hallanak a gyerekek, annál több szót jegyeznek meg.

Általánosságban elmondható, hogy a csecsemők az olyan könyveket élvezik, amelyek jó rímekkel, ritmussal és ismétlésekkel rendelkeznek. Az ismétlés és a mondókák segítik a gyerekeket a tanulásban.

Milyen könyveket vásároljunk? Az élénk színű könyvek, vagy az egyszerű, nagy képek a babák számára érdekesek és ezekre könnyű lesz összpontosítania. A különböző textúrájú könyvek is jó megoldásnak bizonyulnak, mivel fontos, hogy a baba hallja, lássa és érezze a könyvet. A puha, vízálló és szövetkönyvek is hasznosak, mert ezt a szájába is veheti a baba és fürödhet is azokkal.

Kapcsolódó cikkek

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Minden gyermek átesik a szeparációs szorongáson.

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

A szülőnek abban is segítenie kell a gyermekét, hogy kifejezze az érzelmeit.

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

A gyerek csontjainak egészsége nagyon fontos, az inaktivitás negatív hatással van a csontok egészségre.