A csecsemők álmukban is mosolyognak

Gyakran előfordul, hogy a csecsemők mosolyognak és nevetnek, miközben ébren vannak, de tudnunk kell, hogy alvás közben is mosolyognak. Mutatjuk is, hogy mi az oka, ha egy csecsemő álmában mosolyog!
A csecsemők álmukban is mosolyognak

Amikor a kicsik ébren vannak, akkor új hangoknak és látnivalóknak vannak kitéve, azaz sokféle inger éri őket. Ez idő alatt a fejlődő agyuk hajlamos lehet rögzíteni az összes napi tapasztalatot és információt, amely alvás közben kerül feldolgozásra. Éppen ezért az alvás közbeni mosolygás vagy nevetés része lehet a csecsemők érzelmeinek kialakulásának folyamatában.

A REM alvás szakaszában bizonyos fiziológiai változások következnek be, amelyek bizonyos reflexet váltanak ki, és az egyik ilyen reflex, a mosoly lehet. A REM alvási fázis gyors szemmozgásokat és élénk álmokat is eredményezhet. Ha észrevesszük, hogy a babánk mosolyog álmában, valószínűleg a REM alvási ciklusban van, vagy éppen akkor emlékszik valami vicces jelenetre, ami napközben történt vele.

A csecsemőknél különböző típusú mosolyok is léteznek, amelyek különböző jelentéssel bírnak. Ha egy újszülött álmában mosolyog, akkor ez a mosoly háromféle dolgot is jelenthet. Az egyik a szociális mosoly. A 3 és 4 hónapos közötti csecsemők gyakran élnek a szociális mosollyal, így reagálva az anya figyelmére és gesztusaira. Ez azt jelenti, hogy a baba kötődik az anyukájához. A szociális mosoly, azonban az agy fejlődésének jele is lehet. Ez azt jelenti, hogy a babának fejlődnek a kommunikációs készségei.

A csecsemők alvás közben is mosolyognak, különösen a születésük első napjaiban. Az alvás közbeni reflexív mosoly elméletileg veleszületett gesztusnak számít. A születés utáni reflexív mosoly jellemzően a REM alvási fázisban fordulhat elő.

Létezik úgynevezett reszponzív mosoly is, amely a baba születése utáni 6-8. héten következik be. Egy ilyen mosoly, alvás közben a baba válasza az érzékszervi élményekre vagy olyan dolgokra, amelyeket élvezetesnek talál, ilyen lehet egy ismerős, megnyugtató hang vagy egy ölelés. A reszponzív mosoly segít megismerni, hogy mi az, ami tetszik a babának és mi az, ami nem, illetve, hogy mi szórakoztatja őt, és mit tart viccesnek.

Kapcsolódó cikkek

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

A szülő egyik kulcsfeladata, hogy pozitív élményeket teremtsen a gyermek számára.

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

A szülőnek abban is segítenie kell a gyermekét, hogy kifejezze az érzelmeit.

Miért olvassunk rendszeresen a babánknak?

Miért olvassunk rendszeresen a babánknak?

Minél többet olvasunk a babánknak, annál jobban teljesít majd az iskolában.