Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

Amennyiben a gyermek megtanulja felismerni és kifejezni az érzéseit, úgy ez segít a gyermeknek az olyan készségek fejlesztésében, amelyek hatékonyan kezelik ezeket az érzéseket.
Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

Hiszen a gyerekek nap, mint nap nagyon sok érzelmet és érzést élnek át. Lehetnek indulatosak, ingerlékenyek, dühösek, szomorúak, izgatottak és frusztráltak. Mivel azonban még nincs elegendő szókincsük, hogy kifejezzék, pontosan mit is éreznek, hogyan is érzik magukat, így más módon kommunikálják le ezeket az érzéseket. A gyerekek sokféleképpen kifejezhetik az érzéseiket, például a viselkedésükkel, a testükkel, az arckifejezésükkel és természetesen, a játékokon keresztül is.

Egy szülőnek az az egyik legfontosabb feladata, hogy megértse a gyermeke érzelmeit és viselkedését. Egy gyermeknek pedig meg kell mutatni, hogyan is kezelje az érzéseit, mégpedig pozitív és konstruktív módon. Ha ezt sikerül elsajátítaniuk, akkor ez pozitív viselkedéshez és hozzáálláshoz vezet az élet későbbi szakaszában.

Azok a gyerekek, akik ki tudják fejezni és kezelni tudják az érzéseiket, sokkal empatikusabbak és támogatóbbak másokkal szemben, jobban teljesítenek az iskolában, jobb és stabilabb emberi kapcsolatokkal rendelkeznek, illetve jobb mentális egészségnek is örvendenek. Az ilyen gyerekek kevesebb viselkedési problémát mutatnak, sokkal magabiztosabbak, jobbak lesznek a megküzdési készségeik és az önbecsülésük is sokat fejlődik.

A szülő is nagyon sokat tehet annak érdekében, hogy fejlessze a gyermeke érzelmi készségeit. Ezért nagyon lényeges, hogy ráhangolódjunk a gyermek érzéseire. Ezt úgy tehetjük meg, hogy megfigyeljük a testbeszédét, a viselkedését és meghallgatjuk, amit a gyermek mond. Ha kitaláljuk, hogy mit is érez pontosan a gyermek, akkor jobban tudunk neki segíteni, hogy azonosítsa, kifejezze és kezelje ezeket az érzéseket.

Nagyon fontos, hogy megpróbáljuk megérteni a gyermek viselkedése mögött meghúzódó érzést és annak jelentését. Segíthetünk módokat találni, hogy a gyermek másképp fejezze ki az érzéseit.

A gyerekek úgy tanulják meg a legkönnyebben kifejezni az érzéseiket, ha a felnőtteket utánozzák. Mutassuk hát meg a gyerekünknek, hogyan is érezzük magunkat a különböző helyzetekben, és hogy mi hogyan is kezeljük ezeket az érzéseket.

Lényeges lépés még a dicséret is. Mindig dicsérjük meg a gyermeket, ha sikerült kifejeznie az érzéseit, illetve ha ezeket az érzéseket a megfelelő módon tudja kifejezni. Ezzel megerősítjük a gyermek viselkedését, amit ő újra és újra meg fog ismételni.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

A szülőnek abban is segítenie kell a gyermekét, hogy kifejezze az érzelmeit.

Hogyan válhat a gyermekünk fizikailag aktívabbá?

Hogyan válhat a gyermekünk fizikailag aktívabbá?

Szülőként ösztönöznünk kell, hogy a gyermek minél aktívabb legyen.

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Minden gyermek átesik a szeparációs szorongáson.