A baba érzékszervei

A csecsemők, amikor ébren vannak, befogadják a körülöttük lévő világot, annak látványát, hangjait, illatait és természetesen, az érzéseket, érzelmeket is.
A baba érzékszervei

Ugyan, egy darabig eltart, amíg egy csecsemő megérti, hogy mit is jelentenek ezek az információk, de a baba vigaszt és örömet talál a mindennapi élet ismerős dolgaiban, egy ismerős arcban, hangban vagy érzésben. Mutatjuk is, hogy hogyan is érzékel a babánk!

A csecsemők a közeli formákra összpontosítanak, de a távoli tárgyakat csak homályosan látják, mivel rövidlátóak. Ahogy a csecsemők növekszenek, úgy a látásuk is javul. A 3. hónap végére már követhetnek egy-egy mozgó tárgyat, el kezdik érdekelni őket a formák és a minták, és az ismerős arcokat is kezdik felismerni, illetve a baba színlátása is fejlődik.

A baba már az anyaméhben is hall hangokat. Az anya szívverése, emésztőrendszerének hangjai és az anya hangja is része a születés előtti kis világának. A baba szereti hallani a szülei hangját, így beszéljünk hozzá, amennyit csak tudunk.

A pár hónapos csecsemők sokkal pozitívabban reagálnak a magas hangokra, talán ez is az oka, hogy a legtöbb ember természetellenesen megemeli a hangját, amikor egy csecsemővel kommunikál. A tanulmányok is kimutatták, hogy ez teljesen rendben van, ez a fajta beszéd egyáltalán nem késlelteti a baba beszédfejlődését.

A baba nem csak az emberi beszédet, hanem a zenehallgatást is nagyon élvezi, és az élet rutinszerű hangjai is lenyűgözhetik. Ezért is jó ötlet, ha mindenhová, még a konyhába is magunkkal visszük a babánkat, hogy minél több új hanggal ismerkedjen, illetve a babacsörgők és a zenei játékok is jó módszerek a baba hallásának stimulálására.

A baba az édes ízeket részesíti előnyben, a keserű ízekkel szemben. Gyakran előfordul, hogy egy csecsemő sírni kezd, ha valamilyen keserű vagy savanyú ízt kóstol meg. Hasonlóképpen a csecsemők az általuk kedvelt szagok felé fordulnak, míg a rossz szagoktól elfordulnak.

Amikor a baba már ki tudja nyújtani a kezét, szeret minden megérinteni. Ezért is szeretik, amikor megfogják, megölelik és megpuszilgatják őket.

Kapcsolódó cikkek

Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

Mi áll a háttérben? Gyermekkori álmatlanság és alvási problémák

A gyerekek is küzdhetnek álmatlansággal, alvási problémákkal.

Miért olvassunk rendszeresen a babánknak?

Miért olvassunk rendszeresen a babánknak?

Minél többet olvasunk a babánknak, annál jobban teljesít majd az iskolában.

Hogyan válhat a gyermekünk fizikailag aktívabbá?

Hogyan válhat a gyermekünk fizikailag aktívabbá?

Szülőként ösztönöznünk kell, hogy a gyermek minél aktívabb legyen.