Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Búcsúzásnál teljesen természetes, hogy a gyermek szorong. A korai gyermekkorban a sírás, a hiszti, a ragaszkodás, azaz a szeparációs szorongás, egészséges reakció az gyermek, szülőtől való elválasztása során. Azonban a megértéssel és a megfelelő megküzdési stratégiákkal, a gyermekünk félelmei jelentősen enyhülhetnek, és ahogy idősebbek lesznek, el is múlhatnak. Mutatjuk is, hogyan!
Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

A szeparációs szorongás egy olyan érzelmi probléma, amelyet a szorongás okoz és ezt az váltja ki, hogy a gyermek távol kerül az elsődleges gondozójától, a szüleitől. A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek már annak gondolatától is rosszul lehetnek, hogy távol kerüljenek a szülőktől, anyától, apától. Ha ezek a tünetek azonban szélsőségessé válnak, akkor ezek a szorongások rendellenességekhez vezethetnek.

A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek folyamatosan aggódnak vagy félnek, hogy távol kerülnek a szülőktől. Ilyenkor különféle tüneteket tapasztalhatunk meg a gyermeknél. Fél, hogy valami szörnyű dolog fog történni a szeretett személlyel. Azon aggódik állandóan, hogy történik valami olyan esemény, ami miatt végleg elszakad a szülőktől.

A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek megtagadhatják az iskolába járást is. Az ilyen gyerekeknek indokolatlan félelme lehet az iskolától, és szinte bármit megtesznek annak érdekében, hogy otthon maradjanak.

A szeparációs szorongásos rendellenesség a gyermek álmatlanságát is okozhatja. Akár az egyedülléttől való félelem, akár az elválasztással kapcsolatos rémálmok miatt. A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek gyakran panaszkodnak fizikai betegségre, fejfájásra vagy gyomorfájdalomra.

A szeparációs szorongásos rendellenesség okai sokfélék lehetnek a gyerekeknél. A környezet változásai is kiválthatják ezt a betegséget. Az olyan stresszes helyzetek, mint az iskolaváltás, a válás, vagy egy szeretett személy elvesztése, szeparációs szorongásos problémákat okozhatnak.

A biztonságos kötődés a gondozó és a gyermek között segít, hogy a gyermek biztonságban, nyugalomban érezze magát. A bizonytalan kötődés azonban hozzájárulhat az olyan gyermekkori problémákhoz, mint szeparációs szorongás.

A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek számára léteznek olyan megoldások, amelyek megkönnyítik ezt a folyamatot. Amikor a gyermek egyre inkább kezdi megszokni a szülőről történő leválást, fokozatosan egyre hosszabb időre is a gondozójára bízhatjuk.

Lényeges, hogy tartsuk be az ígéreteinket. Ahhoz, hogy a gyermekünk magabiztossá váljon abban, hogy képes kezelni az elválást, fontos, hogy megtartsuk az neki tett ígéreteinket.

Kapcsolódó cikkek

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Minden gyermek átesik a szeparációs szorongáson.

A játéknak ereje van

A játéknak ereje van

A játék sok készséget és képességet fejleszt.

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

A gyerek csontjainak egészsége nagyon fontos, az inaktivitás negatív hatással van a csontok egészségre.