Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Búcsúzásnál teljesen természetes, hogy a gyermek szorong. A korai gyermekkorban a sírás, a hiszti, a ragaszkodás, azaz a szeparációs szorongás, egészséges reakció az gyermek, szülőtől való elválasztása során. Azonban a megértéssel és a megfelelő megküzdési stratégiákkal, a gyermekünk félelmei jelentősen enyhülhetnek, és ahogy idősebbek lesznek, el is múlhatnak. Mutatjuk is, hogyan!
Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

A szeparációs szorongás egy olyan érzelmi probléma, amelyet a szorongás okoz és ezt az váltja ki, hogy a gyermek távol kerül az elsődleges gondozójától, a szüleitől. A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek már annak gondolatától is rosszul lehetnek, hogy távol kerüljenek a szülőktől, anyától, apától. Ha ezek a tünetek azonban szélsőségessé válnak, akkor ezek a szorongások rendellenességekhez vezethetnek.

A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek folyamatosan aggódnak vagy félnek, hogy távol kerülnek a szülőktől. Ilyenkor különféle tüneteket tapasztalhatunk meg a gyermeknél. Fél, hogy valami szörnyű dolog fog történni a szeretett személlyel. Azon aggódik állandóan, hogy történik valami olyan esemény, ami miatt végleg elszakad a szülőktől.

A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek megtagadhatják az iskolába járást is. Az ilyen gyerekeknek indokolatlan félelme lehet az iskolától, és szinte bármit megtesznek annak érdekében, hogy otthon maradjanak.

A szeparációs szorongásos rendellenesség a gyermek álmatlanságát is okozhatja. Akár az egyedülléttől való félelem, akár az elválasztással kapcsolatos rémálmok miatt. A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek gyakran panaszkodnak fizikai betegségre, fejfájásra vagy gyomorfájdalomra.

A szeparációs szorongásos rendellenesség okai sokfélék lehetnek a gyerekeknél. A környezet változásai is kiválthatják ezt a betegséget. Az olyan stresszes helyzetek, mint az iskolaváltás, a válás, vagy egy szeretett személy elvesztése, szeparációs szorongásos problémákat okozhatnak.

A biztonságos kötődés a gondozó és a gyermek között segít, hogy a gyermek biztonságban, nyugalomban érezze magát. A bizonytalan kötődés azonban hozzájárulhat az olyan gyermekkori problémákhoz, mint szeparációs szorongás.

A szeparációs szorongásos zavarban szenvedő gyerekek számára léteznek olyan megoldások, amelyek megkönnyítik ezt a folyamatot. Amikor a gyermek egyre inkább kezdi megszokni a szülőről történő leválást, fokozatosan egyre hosszabb időre is a gondozójára bízhatjuk.

Lényeges, hogy tartsuk be az ígéreteinket. Ahhoz, hogy a gyermekünk magabiztossá váljon abban, hogy képes kezelni az elválást, fontos, hogy megtartsuk az neki tett ígéreteinket.

Kapcsolódó cikkek

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

Az inaktivitás hatással van a csontok egészségére

A gyerek csontjainak egészsége nagyon fontos, az inaktivitás negatív hatással van a csontok egészségre.

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Az óvodai szeparációs szorongás kezelése

Minden gyermek átesik a szeparációs szorongáson.

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

A szülő egyik kulcsfeladata, hogy pozitív élményeket teremtsen a gyermek számára.