Édesburgonya gnocchi recept mézes fokhagyma mártással

Ez a recept egyedi twistet ad a hagyományos gnocchihoz, az édesburgonya édes ízével és egy gazdag, mézes fokhagyma mártással párosítva. Kiváló választás, ha valami különleges, de otthon is könnyen elkészíthető ételt keresel.
Édesburgonya gnocchi recept mézes fokhagyma mártással

Hozzávalók:


Édesburgonya gnocchi:

2 nagy édesburgonya (körülbelül 1 kg)

2-2,5 csésze finomliszt (plusz még a gyúráshoz)

1 tojás

1 teáskanál só


Mézes fokhagyma mártás:

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

4 evőkanál méz

2 evőkanál vaj

2 teáskanál szójaszósz

1 teáskanál friss rozmaring vagy kakukkfű, aprítva (opcionális)

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint


Elkészítés:

Édesburgonya gnocchi:

Melegítsd elő a sütőt 200°c-ra. Szurkáld meg az édesburgonyákat villával, helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket megpuhulásig, körülbelül 45-60 percig.

Hagyd az édesburgonyákat kihűlni, majd húzd le a héjukat és törjük őket pépesre. Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonya-pürét, a lisztet, a tojást és a sót, amíg összeáll egy tészta. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet.

Lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, majd oszd el négy egyenlő részre. Mindegyik darabot nyújtsd hosszú, kb. 2 cm vastag hengerre, és vágd 2 cm hosszú darabokra.

Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és főzd a gnocchikat adagonként. Amikor feljönnek a víz tetejére, szedd ki őket egy habverővel, és tegyél félre.


Mézes fokhagyma mártás:

Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá a finomra aprított fokhagymát, és pirítsd aranybarnára.

Keverd hozzá a mézet, a szójaszószt, és ha használsz, a rozmaringot vagy kakukkfüvet. Főzd 1-2 percig, amíg a mártás kissé besűrűsödik.

Ízesítsd sóval és borssal. Ha szükséges, állítsd be a méz és szójaszósz arányát az ízlésednek megfelelően.

Tálaláskor öntsd a mézes fokhagyma mártást a gnocchikra. Díszítheted friss zöldfűszerekkel, például rozmaringgal vagy kakukkfűvel.

Tipp: a gnocchi és a mártás ízét tovább gazdagíthatod, ha a kész gnocchikat egy kis vajon pirítod meg, mielőtt ráöntöd a mártást.

Jó étvágyat kívánok ehhez a finom és különleges ételhez!

Kapcsolódó cikkek

Édesburgonya gnocchi recept mézes fokhagyma mártással

Édesburgonya gnocchi recept mézes fokhagyma mártással

Ez a recept egyedi twistet ad a hagyományos gnocchihoz, az édesburgonya édes ízével és egy gazdag, mézes fokhagyma mártással párosítva. Kiváló választás, ha valami különleges, de otthon is könnyen elkészíthető ételt keresel.